Tomten och Jesus

Observera

Denna text publicerades första gången den 2 december, 2009. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Julklappshandeln slår rekord år efter år efter år. En inte alltför djärv gissning är att det blir så även i detta nedskärningarnas och konkursernas 2009.

Det finns inte lika tydlig statistik på vad det kostar i sömnlösa nätter, nedbitna nagelband och klumpar i magen. Ändå bär jag känslan att det kanske slås rekord även i det år efter år. Jag möter så många värkande hjärtan i adventstid och juletid. Viljan att ge barnen eller partnern allt på önskelistorna – och vetskapen att man inte har råd med kanske något alls av det.

Sorgen att inte räcka till, julbordet som kantas av så många tomma platser, trasiga, trassliga relationer. Den toksvarta längtan efter barnen som skall fira jul med den andra föräldern i år. Och ensamheten. Ensamheten.

Överallt möter han oss, tomten.Det är som vore han diktator i en totalitär stat. Så fort man sticker ut nosen ser man hans porträtt eller staty. Affischer, sjungande tomtar, dansande tomtar. Hans kinder är röda, men är leendet verkligen äkta? Gäller hans leende även de ”dumma” barnen och de panka föräldrarna? Vems vän är han?

Nej, tomten, sorry, men jag tycker inte du är värd att vara så i centrum hela december. Jag vet, att bakom luva och skägg tycker du bara om den som har råd att fylla din säck med klappar. Däremot vet jag En Annan som verkligen är värd att vara i centrum. Inte bara i december, men hela året. Hans namn är Jesus.

Vet du vad som är skillnaden på tomten och Jesus?

Tomten har en mage full av gröt.
Jesus har ett hjärta fullt av kärlek.

Tomten delar ut paket en dag om året.
Jesus är Guds gåva till oss varje dag.

Tomten frågar ”finns det några snälla barn?”
Jesus kom för alla oss som inte räcker till, tog våra synder och svek på sitt kors och bjuder förlåtelse utan gräns.

Tomten är med oss i december och på rea i januari.
Jesus sa: Jag är med er alla dagar och alla slags dagar till tidens slut.

Så önskar jag dig en riktigt God Jul!
Kristus till jorden är kommen, oss är en Frälsare född!
Britta Bolmenäs