Ljuset återvänder

Observera

Denna text publicerades första gången den 12 mars, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nu duggar vårtecknen tätt, både i verkliga livet och i den virtuella. På Facebook tävlar foton på snödroppar, tussilago och blåsippor med information om nyputsade fönster, flyttfåglars ankomst och solning vid bästa väggen. Undertecknad är inte oskyldig i sammanhanget. Varför är vi så ivriga att meddela vårtecken? Det är inte samma entusiasm över första höstlöven eller första morgonen man fått skrapa rutorna på bilen. Jag tror att många av oss älskar våren och sommaren och att få se jorden vakna till liv igen för att sedan ge oss blommor, frukt och grönsaker. För att inte tala om grillkvällar och utomhusbad. Och när vi ser tecknen på att livet återvänder vill vi upplysa varandra om att det goda är på väg, att bättre tider är att vänta.
Varför skrevs nya testamentet? Av samma anledning tror jag. Apostlarna insåg att de tecken Jesus gav förebådade bättre tider och de ville dela med sig av det, föra det glada budskapet vidare så att du och jag skulle få ta del av det. Och det lyckades de med trots att inget internet fanns och ingen Facebook. Och idag får vi hjälpa till att föra de goda nyheterna vidare.