Chili och salt

Observera

Denna text publicerades första gången den 10 december, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Sonen provade en kväll att använda pyttelitet av en chilikrydda vi har i sin soppa. Den heter Vulcano Dust och är mycket stark. Han mumsade och åt och tyckte att det gick ju riktigt bra trots att den var så stark. Sen brände det till i munnen och och han drack snabbt ett glas mjölk. Han kunde inte förstå hur det kunde vara starkt på ett enda ställe. Han jämförde med salt som ju påverkar hela soppan och gör hela soppan lika salt. Vi pratade om hur saltet smälter ut i soppan, medan chilikornen visserligen avger smak till hela soppan men inte smälter, så därför kan man få en obehaglig upplevelse även om mängden är mycket liten.
Mina tankar gick till Jesus som sa att vi ska vara jordens salt. Varför valde han just salt och ingen annan krydda? Kanske just för att den påverkar på ett mer behagligt sätt och genomsyrar allt i sin närvaro. Det finns ju alltid en strävan hos det som är salt att dela med sig av sin sälta till omgivningen. Vi ska inte vara en krydda som människor kan storkna av utan dela med oss av vår tro så att den ger en god eftersmak.
I ”The Message” står det i Matt 5:13: Jag ska berätta varför ni är här. Ni ska vara saltet som lockar fram smaken av Gud på jorden. Om ni tappar sältan, hur ska folk då kunna känna smaken av Gud?